Hammasproteesien huolto

Hammasproteesit tulisi tarkistuttaa vähintään joka toinen vuosi. Suun jatkuvasti muuttuessa hammasproteesit tarvitsevat huoltoa.

Pohjaus eli tiivistys tulisi tehdä 2-4 vuoden välein, ettei ikeniin muodostuisi helttamaisuutta tai liikakasvua. Nämä heikentävät tulevaisuudessa jäljennöksen onnistumista ja sen johdosta proteesin sopivuutta suuhun. Pohjaus parantaa proteesin pysyvyyttä ja kestävyyttä. Hyvin istuva proteesi vähentää ruuan menemistä proteesin alle.

Omien (yksittäistenkin) hampaiden poistojen jälkeen hammasproteesi tulisi pohjata jo noin vuoden päästä. Hampaan poistokuoppa atrofioituu eli surkastuu voimakkaasti ja aiheuttaa väljyyttä proteesin alle.

Huonot hammasproteesit voivat aiheuttaa terveydellisiä haittoja, kuten epämääräisiä niska-, hartia- ja/tai päänsärkyjä, kasvaimia tai infektiovaaran.

Hammasproteesi kannattaa uusia noin 10 vuoden välein.

hammasproteesien huolto hämeenlinna
tekohampaat , proteesi, muotti

Hammasproteesi kannattaa huuhdella vähintään jokaisen ruokailun jälkeen. Pesu harjalla on hyvä tehdä ainakin kaksi kertaa päivässä. Harjalla pestessä puhdistumista voi tehostaa tipalla nestemäistä astianpesuainetta. Pesun jälkeen hyvä huuhtelu vedellä. Puhdistuksessa voi käyttää myös hammmasproteeseille tarkoitettuja puhdistusaineita, joita saa ainakin apteekeista.

Omien hampaiden pesuun tarkoitettuja hammastahnoja ei kannata käyttää, koska niissä on liikaa hankaavia aineita ja hammasproteesin pinnan naarmunnuttua lika tarttuu vain tiukempaan.

Hammasproteesi tulisi ottaa yöksi pois suusta, jotta suun limakalvot pääsevät lepäämään. Se vähentää myös ylimääräisten pöpöjen lisääntymistä suussa. Hammasproteesi on hyvä laittaa yöksi veteen, koska se hieman kutistuu kuivuessaan. Muoto palautuu kosteassa suussa, mutta vedessä oltuaan muoto on koko ajan sama. Veteen voi laittaa myös ripauksen ruokasuolaa, jos haluaa vähentää pöpöjä. Huuhtele vedellä ennen suuhun laittoa.

Hammasproteesia ei saa laittaa kuumaan eikä varsinkaan kiehuvaan veteen, koska hammasproteesi pehmenee ja vääntyy sopimattomaksi suuhun.

Tutustu lisää palveluihimme tästä.


EHT JOUNI HEISKANEN OY